Rakyat Turki..Demonstrasi depen kedutaan Thailand.

260509p2Rakyat Turki..Demonstrasi depen kedutaan Thailand.
pada 26-6-2009 pertubuhan menentang kezaliman di Turki telah mengadakan demonstrasi didepan kedutaan Thailand di Turki yang disertai lebih dari 300 orang membantah diatas kezaliman Siam keatas rakyat Melayu Patani.

Demonstrasi ini dipimpin oleh Ahmad faruk Onsal ketua pertubuhan menentang kezaliman dan ahli parleman bagi parti kerajaan turki, demonstrasi Ini dibuat setelah pihak pertubuhan itu mendapati bahawa muslim di Patani telah di tembak mati didalam masjid sewaktu mengerjakan sembahyang berjamaah diwilayah naratiwat..

Sebelumnya, 10 hari dari mereka mengadakan demonstrasi didepan kedutaan Thailand di Ankara, Pihak petubuhan Turki telah menghantar document bantahan kepada kedutaan Thailand dan berharap pihak kedutaan dapat memberi penjelasan tentang pembunuhan itu.Malangnya pihak kedutaan tidak membagi respon diatas permintaan mereka. .

Diantar perkara-perkara yang mereka tujukan kepada kedutaan Thailand ialah;

– Pihak Pertubuhan minta berjumpa dengan duta Thai di turki meminta penjelasan serta bagi document yang berkaitan dengan kezaliman tapi pihak kedutaan Thai tolak perkara tersebut.
– Negera thailand adalah negara penjajah .. Thailand sedang jajah Patani sejak beratus-ratus tahun dah lamanya.
– minta kerajaan Thai berhenti dari berbuat kerja keji dan tiada peri kemanusiaan ini.
– Pihak pertubuhan tak akan lihat kezaliman ini sahaja bahkan akan bekerja kuat demi untuk keadilan rakyat Patani . – Thailand hanya berusaha untuk menghapus kewujudan bangsa Melayu Patani.

Terima kasih Rakyat Turki..Demonstrasi depen kedutaan Thailand.

Pertubuhan pembebasan Patani bersatu (PULO) bagi pihak seluruh rakyat Patani, mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada seluruh rakyat Turki yang telah menunjuk simpati terhadap kesengsaraan yang dialami rakyat Melayu Patani dalam tragedi pembunuhan beramai-ramai oleh anasir-anasir keselamatan Thailand dalam masjid al-Furqan pada 8 Jun 2009 semasa mereka sedang menunaikan solat isyak berjemaah.

Rakyat Turki walaupun jauh beribu-ribu batu dari Patani, hari ini Jumaat 26 hb Jun 2009 mereka bangkit mengadakan tunjuk perasaan besar-besaran selepas solat Jumaat di depan kedutaan Thailand di Angkara membantah pembunuhan tersebut, dan inilah satu-satunya tunjuk perasaan yang membantah kekejaman Thailand terhadap rakyat Patani yang tidak berdosa didakan secara besar-besaran baik didalam Patani atau diluar Patani selepas tragedi tersebut.

Terima kasih rakyat Turki, dan semuga kepimpinan Khilafah Othmaniyyah akan muncul semula menerajui dunia Islam yang ternyata begitu lemah dan terhina sekarang ini.
 

Advertisements

2 Responses to Rakyat Turki..Demonstrasi depen kedutaan Thailand.

  1. macromedia says:

    Hmm. Is it true? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: