berita dari Turki semalam

Faruk Aktas ihh Koordinator Asia Selatan, berkata kepada Patani’yi Times. 3 juta Muslim yang hidup di bawah kezaliman di Thailand mengatakan bahawa Patani’de Akta?, “bangsa Patanililer adalah anak yatim. Bangsa telah melupakan mereka. Patanililere serta kekejaman Israel ke Palestin tidak Thailand penganiayaan. Tidak menyedari dunia, Muslim tidak menyedari, tidak menyedari Turki “adalah dalam bentuk. Patani berkaitan dengan ini menunjukkan ihh Aktas, “Sekarang ayah dari hati jatuh sekolah kecil untuk anak-anak yatim projek kami malar terbuka. Patani’nin anak-anak yatim menunggu kami, “katanya. Sekitar 3 juta Muslim yang tinggal di Patani, Thailand saat ini adalah merintih di bawah penindasan. Thailand mengejar dasar Israel di Palestin Patani’de Buddha Thailand untuk mengejar orang-orang yang meletakkan daerah. Faruk Aktas ihh Asia Selatan Koordinator; Patanili seorang gadis yatim piatu …

Patani’nin anak-anak yatim menunggu kami

Thailand selama bertahun-tahun di bawah kekejaman menangis darah “Asia Palestin Patani” kepentingan Turki untuk menunggu anak-anak yatim. Turki Uthmaniyyah sangat banyak, dan cinta Patanililer, anak-anak yatim ihh di daerah di mana sekolah tidak melihat ke belakang untuk membuka. Sampai terakhir ke tangan Thailand pada tahun 1786 sebagai negara Islam terus kewujudan orang-orang Buddha dari Patani’de Muslim tetap menolak melawan penjajah. Faruk Aktas ihh Koordinator Asia Selatan dengan semua aspek dari Patani’yi kepada Times. Aktas, “Patani’nin anak-anak yatim yang menunggu untuk anda,” kata

Patani kita tentang masa kecil kami adalah salah satu zon perang paling penting suci. Ketika kita membawa Rusia di Chechnya, Dudayev string bijih sepanjang Quran, Imam HATIP Patani’yi juga berbicara dengan teman-teman di lorong. Bangsa ‘tidak dipasang majalah nyata’ Moro’dan, Patani’den akan memaklumkan kami. Demokrasi sekarang berjalan ke Taksim persegi, walaupun masih Patani’ye yang konservatif, akan Moro’ya, percaya pada jantung masalah datang dengan blues, dan yatim piatu. Buka sekolah di berbagai negara saya melawat anak-anak yatim dan ‘bangsa tandakan silkini? baru’ dilihat sebagai ihh, sekarang sebuah sekolah anak-anak yatim untuk anak-anak yatim martir Patani terbuka. Tentang sekolah tersebut baru-baru ini dikunjungi Patani’yi ihh Asia Selatan Koordinator Patani’yi berbicara dengan Faruk Akta?. Di Gaza cara saya mengenalnya yang besar ‘kakak’ Faruk Aktas, bertutur dalam Bahasa Arab dan bahasa Inggeris, belajar di Pakistan. Bahkan ‘yang Selamun Aleykum’un Turki’ Selamun Aleykum ‘diterjemahkan sebagai. Selalu tersenyum, dan memberikan kuasa untuk persekitaran ‘isu-isu di masyarakat yang bisa datang dari bawah setiap batu Faruk AZ Patani’yi berbicara dengan kakaknya. Ini.

ASIA SELATAN PALESTINA Patani dalam

– Pertama, mari kita memperkenalkan kepada pembaca secara umum Patani’yi anda. Malangnya, daerah kecil-dikenal di Turki, Patani mana jihad? Apa ada?

– Patani di Thailand selatan merupakan wilayah yang terletak di antara Malaysia dan Thailand. daerah Patani’nin adalah 13.721 meter persegi. Patani’de sekitar 3 juta Muslim yang hidup. Patani’nin adalah 80% Muslim. Sebelumnya, kadar ini berada di sekitar 100%, tapi Thailand, Palestin, dasar Israel mengejar keuntungan Patani’de daerah mula mencari orang-orang dari Buddha Thailand.

– Bagaimana Islam dan bertemu Patanililer?

– Orang-orang Patani 15 abad, Muslim peniaga yang pergi ke wilayah tersebut dan mengajak masuk Islam melalui negara diperkuatkan telah bertemu dan kemudian diterima. Walaupun kerajaan Patani tempoh rolling, walaupun hidup sampai terakhir ke tangan Thailand pada tahun 1786 sebagai negara Islam buat kali terakhir kewujudan yang terus menerus. Patani’nin tidak menerima untuk ditempati oleh orang-orang Buddha Patani bermula dari tarikh tersebut sampai sekarang pentadbiran berulang kali telah memberontak dan tidak menerima pekerjaan ini dengan cara apapun. Mulai hari itu, walaupun hambatan yang sedang berlangsung pada waktu walaupun bloodily ditekan, sementara mengekalkan kewujudan dengan cara yang berbeza, telah datang hari ini.

– Anda Patani’deydiniz sementara waktu. Kenapa kau pergi?

– Patani’ye pada dasarnya dua sebab mengapa kami harus pergi. Tujuan pertama kami adalah untuk mengenal sedikit lebih Patani’deki saudara dan saudari kita. Mereka untuk mendengar masalah mereka adalah untuk mengamati dan satu satu. Patani’ye alasan kedua kami untuk ke depan kita boleh lakukan di sana adalah untuk membuat kajian awal untuk projek tersebut. Seperti yang anda ketahui, sebagai amal ihh isu yang paling penting adalah salah satu masalah anak-anak yatim. Patani’de bentuknya saat penyiksaan oleh ayah dari kerajaan Thailand, kerana sebagai akibat dari pembunuhan beribu-ribu anak-anak yatim telah martir. Apabila anda menambah anak-anak yatim lain melebihi sepuluh ribu adalah jumlah anak-anak yatim. Patani’deki kerana kita menyedari hal ini dapat dilakukan, terutama untuk anak-anak yatim gedung panti asuhan, seperti projek-projek sokongan anak-anak yatim di sana, terutama untuk bisa melakukan penelitian tentang projek-projek yang kami temukan dalam kunjungan ke Patani.

Ihh adalah PATAN?’DE yatim UNTUK SEKOLAH

– Ihh Patani’de apa yang dia lakukan?

– Patani’de ihh untuk bekerja, terutama korban mempunyai pekerjaan yang berbeza. Setiap festival pengorbanan, terutama di pasukan ?HH’dan Patani’ye secara berperingkat menyebabkan masyarakat tempatan sebagai salam Muslim di Turki kepada orang-orang di sana untuk mencapai korban dihantar dari Turki dan sedang cuba untuk berkongsi dengan mereka keindahan bercuti. Bahkan, orang-orang Patani sebagai orang dilupakan oleh bangsa sebagai orang bagi orang-orang untuk memuat kelayakan anak-anak yatim. Oleh kerana itu, dari bercuti ke bercuti, bahkan jika dikunjungi oleh saudara-saudaranya akan senang mereka adalah anak-anak yatim. Apabila anda pergi ke sana sinar kegembiraan dari kedalaman mata mereka boleh membaca ta tersebut.

– Apakah sasaran prospektif?

– Ihh Patani’yi salah satu tujuan untuk masa depan untuk memperkenalkan orang-orang Turki, Turki telah dilupakan di negeri-negeri yang jauh untuk menyedari masalah saudara kita. Namun, kita dapat mencari cukup dana dalam pembangunan tahap pertama dari panti asuhan untuk anak-anak yatim penampungan Patani’de 50 yang bertujuan untuk mencapai. Kedua, ada akan menyokong sasaran jangka panjang

untuk meningkatkan jumlah projek-projek ini. Jika anda bertanya kebenaran dari orang-orang Turki drama Patani’deki saudara kita, menderita masalah dalam arti sebenarnya, mereka akan diberitahu jika mereka melakukan banyak hal dengan keyakinan. Oleh kerana itu, pengenalan di sini orang Patani peduli anda.

– Adakah anda melihat apa Patani’de? Patani adalah ertinya bagi anda?

– Tentu saja, di negeri-negeri jauh lebih banyak untuk bertemu saudara kita, perasaan yang besar untuk memiliki mereka hasbih?l. Patani orang, orang-orang yang sangat ramah. Walaupun kita tentu tidak pergi ke sana untuk pertama kalinya keluar dari sana. Untuk melayani kita, melakukan sesuatu bagi kita untuk melakukan segala sesuatu di tangan mereka. Namun aplikasi Patani’de kecemasan oleh kerajaan Thailand pada orang yang kita akan cuba untuk mengintimidasi. Anda akan melihat sekumpulan tentera di depan anda dalam setiap langkah. Ada pos-pos pemeriksaan di tempat paling beberapa kilometer. Kawalan mata tidak begitu baik sikap. Kedudukan tentera perilaku, khususnya memalukan di banyak tempat. Runtuhnya senja dan banyak wajib kecuali setiap orang ditarik ke rumah dari rumah yang tidak melakukan apa-apa. Alasannya adalah bahawa tentera Thailand secara rawak, untuk datang dan menembak kereta yang lewat.

PATAN?’DE Teruskan Zulu

– Ini jauh lebih buruk.

– Maaf. Rentetan orang yang lewat untuk menjaga kereta dari salah satu tentera cukup untuk tersangka atau menerima amaran. Bahkan malam, kami tinggal di sana empat lain orang lewat kereta, oleh tentera sebagai akibat dari tembakan drop diberi kehidupan. Sekali lagi, kita kita pergi ke restoran beberapa hari sebelum tentera menembak secara rawak oleh empat orang terbunuh sebagai akibatnya. Oleh kerana itu, ketegangan tentera dan kebencian terhadap wajah rakyat boleh dibaca pada awalnya. Terutama sejak tahun 2004, ribuan telah tewas dalam cara ini Patanili telah hilang atau telah hilang dan bagaimana dengan orang yang tidak mempunyai idea apa pun dari siapa pun.

– Orang Patani yang dikatakan sangat religius. Bagaimana kesan-kesan anda?

– Pertama-tama, tempat Patani sangat bagus. Sangat tenang, semua orang di tempat mereka. ‘Agama rakyat Patani dalam setiap kes sangat mencolok. Patani di Thailand dan dua dunia yang sama sekali berbeza dari sudut ini. Jauh lebih besar kecenderungan orang untuk agama.

– Malaysia Patani bagaimana relevansinya? Tidak membantu penyebab jihad?

– Malaysia Patani’ye Patani negara-negara jiran, walaupun berdasarkan kedekatan dengan orang di sana sudah sangat tua. Pertama dari semua orang bangsa Melayu Patani bahasa, umum. Terutama dengan seseorang wilayah sempadan Malaysia Patanili sangat sukar untuk memisahkan satu. Malaysia, walaupun orang-orang Patani di bawah untuk menyokong, walaupun sayangnya dalam arena politik kepada rakyat Patani untuk menahan diri dari menyokong sebuah sikap. Thailand di wilayah negara tentera yang kuat oleh negara, dan khususnya selepas serangan 11 September di Amerika sokongan untuk sebahagian besar negara. sikap politik Malaysia dalam hal ini tidak mendedahkan terlalu banyak. Namun, terlepas dari apa yang kerajaan negara untuk memobilisasi orang-orang di negaranya dan Malaysia adalah orang-orang di Patani adalah kebangkitan baru. Dalam hal ini dasar Malaysia terhadap Patani’ye walaupun beberapa perkembangan positif bisa cepat.

– Apa yang anda ingin menambah?

– Patani’deki untuk dapat memberitahu saudara-saudara kita dalam hal ini terima kasih atas kesempatan ini. Seperti yang anda tahu banyak Patani di media berita di Turki belum. Patani berita dalam hal ini, ini akan menimbulkan tidak ada harapan bagi orang-orang. saudara Blues dan masalah dengan kami, mereka juga orang-orang yang menyukai masalah-masalah mereka. Dengan izin Allah, peraturan ini akan diterapkan di sini juga sebagai manusia dan Turki akan melakukan semua yang kita harapan.

Waktu, adalah suara kaum tertindas

– Time boleh lakukan untuk pembaca Patani?

– Times surat khabar, Tuhan memberkati semua orang yang telah memberikan sumbangan, sebagai suara kaum tertindas yang mereka telah di akhbar. Saat membaca, dengan ketepatan yang sama dengan orang-orang percaya bahawa dia boleh melakukan banyak hal. Hanya berusaha membuat semua orang mendapatkan sesuatu di peringkat kuasa. Material dan moral dalam hal ini kita boleh melakukan semuanya. Bahkan yang paling terdedah dan miskin, saudara, sekurang-kurangnya boleh berdoa. Ini boleh menjadi rakan dalam doa. orang Patani dengan cara yang sama dan menyebabkan anak-anak kita, kita boleh mengatakan keluarga dan persekitaran. Kemiskinan tidak hanya terjadi kerana persidangan Patani, Patani mendakwa bahawa hak-haknya itu terangkat, lahan telah dirampas, akan cuba untuk menghancurkan sejarah dan segala macam telah terkena ketidakadilan adalah kisah orang-orang.

– Patanililerin ke Turki kelihatan seperti?

– Patanililerin melawan Turki memiliki cinta yang luar biasa. Oleh kerana itu, mereka menunjukkan banyak menarik bagi kami. Akhir kata Uthmaniyyah, ia akan mulai muncul di wajah mereka ekspresi kerinduan. Turki dalam hal ini, mereka berharap untuk memisahkan. Turki sedang cuba untuk mengesan aktiviti yang berkaitan. Perkembangan di Turki mula berbicara dengan beberapa acara kami Patanililerin di Turki saya melihat bahawa mereka sedar.

– Turki boleh lakukan untuk Patani?

– Orang Patani tidak keluar dari orang-orang yang tertindas dan sudah cukup. Patani boleh lakukan dalam hal ini, hal yang paling indah Turki untuk menjaga orang-orang Patani, hari-hari baik hari buruk adalah cuba untuk berada di sisi mereka.

Patani sangat berharap tentang orang di Turki dan banyak harapan dari kami. Mereka tidak harus mengecewakan harapan mereka, dan mereka harus merasa bahawa kami berada di sebelah. Dalam hal ini, saya fikir Turki boleh melakukan banyak olduk?v?unu

http://www.radyovakit.com/haber_detay.php?haber_id=10594

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: